LOGGA IN
OM ROTBYGD

Ruben barberare, 1990.
Ruben barberare, 1990.

Ruben , en av 13.

Ruben klippare, en av 13.


Många färgstarka, härliga människor fick jag möta när jag 1986 första gången kom till Persmåla och Germundsmåla.

En av dom var Ruben Svensson. Nummer 6 i Augustins och Hilda Svenssons barnskara om 13 barn.

Nuförtiden tycker man att 4-5 barn i en familj är en stor barnskara. Dåförtiden var det bara en liten familj tyckte man.

Minns från min egen barndom hemma i Svalehult , Madesjö, hur man nästan tyckte lite synd om ”småfamiljerna”, 5 barn eller mindre. Vem skulle ta vid och sköta gården efter de gamble? Så uschligt lite folk! Nä, en 8-10 stycken måste man ha för en tryggad ålderdom!

Tillbaka till Ruben. Född 1916 under brinnande första världskrig, som mittenbarn  i den talrika familjen

Han var väldigt ofta hemma i min Ing -Britts föräldrahem, Lyckan i Persmåla. Där var han behjälplig med bl a vedkapning och -klyvning.

Ruben var en klippare! Alltså han klippte folk! Kära svärfar Arvid var en av hans stamkunder. Och någon gång omkring 1990 blev också jag klippt av Ruben. På en pinnastol, på gräset utanför vårt hus i Germundsmåla.

Med en vanlig , handdriven ”klippmaskin”. Minns hur man som liten luns blev klippt av far därhemma med en sådan. Fars stora grova händer var väl inte så väldesignade för den sortens finlir. Det blev alltså en ganska smärtsam behandling, när tårarna pressades tillbaka av den lille parveln.

Inte så med Rubens klipperi! Han var så otroligt mjukhändsken och försiktig. Så man kände nästan ingenting där man satt ute i gräset.Det kändes som en stor ära att bli frissad av den glade , flyhänte Ruben!

Egentligen var han murare! Har sett några av hans verk, bl a ett brygghus med bakugn hemma i Persmåla. Det står där än idag, som vittne om dåtida , skickliga hantverkare. Och bakas i fortfarande av nutida ägaren Torsten Olausson!


Ruben gick bort allt förtidigt, endast 76 år gammal och med tillsynes mycket kvar att leva för.

Denna sida är visad 2625 gånger.