Idrott i Kättilsmåla
1945 gick Kättilsmåla IF in i Riksidrottförbundet. Drömmen var att skapa ett “riktigt” fotbollslag i bygden.
Ove Johansson-Wiheden blev anförtrodd uppdraget att cykla in till Karlskrona för att köpa tröjor till det nya fotbollslaget. Men slantarna han hade fått med sig räckte inte till, så han fick återvända med oförrättat ärende. Efter en rask förstärkning av kassan cyklade han åter in till Karlskrona och den här gången kunde han efter sju mils cykling leverera tröjor till laget.
Mycket stolta kunde byns första riktiga fotbollslag ställa upp till match i sina nya vinröda pikétröjor. Drömmen om ett topplag blev dock aldrig mera än en dröm. Det blev en del matcher mot andra fotbollslag i omgivningen och man sökte också bidrag från AB Tipstjänst för att kunna anlägga en reglementsenlig fotbollsplan. Tipstjänsts utsända tjänstemän underkände emellertid samtliga platser som man föreslog.
När föreningen inte hade någon fotbollsplan valde de bästa spelarna att spela för andra lag och den ambitiösa satsningen rann ut i sanden.
Men inte ger sig en Kättilsmålabo för motgångar! Under 1940-talet fann idrotten nya vägar. Man satsade på friidrott, en satsning som inte blev problemfri den heller. Det fanns ingen idrottsplats. Josef Karlsson upplät emellertid ett gärde och John Olsson, en av byns åkare, skänkte ett lass sand. Med gemensamma krafter ställde man i ordning en hoppgrop för längd- och trestegshopp. Plats för kastgrenar ordnades på annat håll och i och med dess förberedelser kunde man både träna och arrangera tävlingar mot andra klubbar. Det fanns klubbar i såväl Fjärdsjömåla som i Ulvasjömåla.
Ur Kättilsmålabygden från dansktiden till idag, utgiven av Kättilsmåla intresseförening.
Denna sida är visad 4777 gånger.
Denna berättelse är skapad av:
Ingemar Lönnbom, 2012-11-14
Redigerad, 2013-09-20