LOGGA IN
OM ROTBYGD

Skomakartorpet.
Skomakartorpet.

Skomakarns pingstliljor

Där vägen delar sej mot Germundsmåla och Clementsmåla, ligger ett litet torp. Skomakarns kallat. Egentligen ett gammalt båtsmanstorp som är ditflyttat, troligen från Nissamåla.

För många år sen bodde här en skomakare. Förutom att laga skor och fläta korgar, odlade han också bl a pingstliljor i sin trädgård. dessa såldes på torget i Karlskrona. Även annat odlat saluförde han där. Äpplen och päron t ex.

Pingstliljorna är av en sort som idag är mycket sällsynt. Finns kvar på mycket få ställen i vårt land. Men växer fortfarande i sådan otrolig mängd kring det lilla torpet, att hela östra delen av tomten är helt täckt av dem i slutet av maj, början på juni.
Doften av dom är helt gudomlig och deras skönhet slår med hästlängder alla moderna, genmanipulerade motsvarigheter. Vi brukar smyga oss dit och plocka några rediga fång.
Så gjorde även fader Arvid. När Arvid låg på sitt yttersta och vi förärade honom en bukett av hans älsklingsblommor blev han märkbart rörd och glad. "Åh har ni varit hos skomakarns" sa han. Han kände igen skomakarliljorna.

Ända in i nutid har "Skomakarns" varit förknippat med lite mystik, nästan magi. Min kära sambo Ing-Britt minns hur kusligt det var att, särskilt mörka kvällar, passera stället. Det "rörde sej" därinne, långt efter att skomakarn försvunnit därifrån. Alla var lite rädda för platsen. 

Torpet var under många år lämnat för fäfot och i starkt förfall.

Nu lyser det lilla torpet ikapp med sina liljor. Omhändertaget och restaurerat av ett entusiastiskt Stockholmspar. De har ägnat varje sommar de sista tio åren åt att återge det gamla torpet sin forna gestalt. Med grästak och allt.

Nils DahlgrenDenna sida är visad 3379 gånger.