LOGGA IN
OM ROTBYGD

Bildtext.
Bildtext.

Traditioner då och nu

Födelsedagar              

Då-tid
För ungefär 80 år sedan var en liten pojke som hette Nils. Han var mycket glad, för det var hans födelsedag. Denna morgon vaknar Nils tidigt och går ner till köket. Där var hans mamma,pappa och syskon och åt frukost. De sa grattis och åt vidare. Det var en helt vanlig dag. Men på kvällen var det kalas. Han bjöd in sina klasskompisar de var inte så många. De åt gräddtårta eftersom att det var vanligast. Av sina föräldrar fick han en boll och kläder. Nils var glad och nöjd.

Nu-tid
Elsa fyller år idag. När hon vaknar på morgonen så kommer hennes föräldrar och syskon in och sjunger för henne. Hon får en Iphone 5, kläder och skor. Hon får också frukost på sängen och hennes favorittårta. På kvällen har hon kalas med sina nära och kära och sina kompisar. Hon får smink, pengar, hörlurar, pysselsaker, parfym och godis. De äter pizza och senare så äter dom snacks. Hon var jättenöjd.                 

Påsk

Då-tid
Förr i tiden när Nils var liten så plockade han ägg eftersom att han hade höns. Han och hans familj målade äggen i olika färger. Dem plockade påskris och pyntade påskriset. Dem gjorde påsk-kort och gav dem till vänner och bekanta. 

Nu-tid
Nu för tiden när Elsa firar påsk så köper dem oftast ägg och målar dem i olika färger. På påsken äter dem ägg, sill, potatis, sallad, räksallad och bröd. Dem äter också godis som t.e.x. chokladkaniner, skumkaniner och chokladägg. Dem plockar påskris och pyntar den med t.e.x. fjädrar och påsk kulor.

Midsommar

Då-tid
Förr i tiden när Nils var liten så firade man midsommarafton. Då åt dem ny potatis och de hade fil till. Dem dansade runt midsommar-stången. Det var en som spelade dragspel.

Nu-tid
Nu när Elsa firar midsommarafton så dansar man runt midsommar-stången. Sen äter man middag. Man brukar också fira med släkt och vänner.

Alla helgon   

Då-tid
När det var alla helgon så la Nils familj blommor och pysslade om gravarna till dem som dem kände och tycke om. Sen så sörjde dom.

Nu-tid
Nu så går Elsa och sörjer sin farmor på Alla helgon. hon lägger blommor och änglar på hennes grav. Hon sörjer henne sen. Hon sörjer också andra nära och kära som har dött innan. Men det är så att innan alla helgon så går hon bus eller godis med sina vänner eftersom att det är halloween. Man fick halloween från andra länder. Det vet Elsa.                                                    

Jul

Då-tid
När Nils firade jul så åt man gris. Den slaktades innan julafton. Hans mor kokade skinkan i en stor gryta. Det var vanligt med lutfisk och senapssås. Dom åt Ansjovis, Grisfötter, julgröt, bakat bröd och rödbetssallad. Dom drack också svag dricka. Till efterrätt åt dom bärkräm. I julklapp fick han och hans syskon kläder och träleksaker. Dom hade en julgran som dom pyntade med hjärtan som man flätade, glitter-girlanger, julgranskulor och levande ljus. Tomten kom.                                                    

Nu-tid
Nu när Elsa firar jul så äter dem julskinka, julgröt, revben, sallad, bröd, potatis, omelett och gratäng. Till efterrätt äter dem lussekatter och pepparkakor. I julklapp får dem de dem önskar. Dem pyntar julgranen med julgrans kulor, glitter-girlanger och plastljus. Och jultomten kommer också. Han delar ut julklappar till allihopa. Dem kollar på klassiska Kalle Anka kl.15.00. 

Skriven av Wiktoria, Ella,Selma, Emelie, Emma i klass 5, Vilbokskolan i OlofströmDenna sida är visad 3389 gånger.