LOGGA IN
OM ROTBYGD

Estetälvan KH: Anna Olofssons pappa

  • Nu ska jag sätta mig ner och intervjua min pappa, Peter Olofsson 54 år. Vi skase om samhället har ändrats något sedan han var tonåring. Sedan ska jag jämföramin tonårstid med min pappas och se om det finns några tydliga likheter ocholikheter.

Peter växte upp i Blekinge, i byn Bräkne-Hoby. Han gick i skolan tills han slutade nionde klass och sedan började han arbeta på en fabrik.

Hur kändes det att börja jobba i så tidigt ålder? Ångrar du nu i efterhand att du inte började gymnasiet?
– Då kändes det bra att börja jobba och få tjäna pengar, jag hade inga planer alls på att börja gymnasiet. Det var så vanligt att ungdomar i 15-årsåldern jobbade så det var ingenting som var konstigt. Nu i efterhand kan man ångra att man inte skaffade sig en utbildning istället. Då var det som sagt inte konstigt om en 15 åring jobbade men om det hade hänt nu skulle jag tycka att det var konstigt. 
Då börjar man undra lite, vad spenderade ni era löner på? Vad gjorde ni på er fritid?
– Ja, vi bodde ju fortfarande hemma när vi började jobba så pengarna vi tjänade gick bara till nöjen. Jag och mina kompisar gillade att köra moped, spela tennis, festa, gå på dansställen och gå på olika konserter. Vi var även mycket på bio, ibland flera gånger i veckan. Sedan fanns det en grillkiosk i Bräkne-Hoby där vi brukade hänga. De hade flipperspel och lite andra roliga saker så där brukade många ungdomar hänga och lägga sina löner på flipper och skräpmat.
Så ni gick mycket på konserter, vad gick ni och kollade på? Vilken sorts musik var populär?
- jag vet inte om allt jag lyssnade på var så speciellt populärt, men jag och mina kompisar lyssnade på Rolling Stones, Ebba Grön, Magnus Uggla, Kiss, Ulf Lundell och Ola Magnell. Vi var på mycket konserter och tittade på många olika artister. Vi var även på Roskilde festivalen. Vi gillade musik väldigt mycket. Jag och min kompis Göran fick för oss att vi skulle starta ett rockband, vi var väl kanske runt 16 år. Ingen av oss kunde spela gitarr men vi övade och så hade vi som regel att varje gång vi övade skulle vi dricka öl. Vi lärde oss aldrig att spela gitarr så vi fick lägga ner vårt rockband. Vi kom på ett väldigt bra namn också, P & G.

Hur såg modet ut när du var tonåring? Var det något som intresserade dig?
– Intresserade mig gjorde det väl inte så där jättemycket. Men vi klädde oss i jeans och jeansjacka, en vanlig t-shirt och sedan hade vi i Bräkne-Hoby, en konstig modetrend, vi skulle ha en hårborste i innerfickan. En stor hårborste. Det var konstigt om man tänker tillbaka. Vi gick runt i tofflor och hade ibland örhängen. Sedan hade vi långt hår, det var därför vi behövde hårborsten. Vi borstade håret väldigt mycket. Om någon klädde sig lite annorlunda så stack man ut. Folk ville inte acceptera det. Man skulle ha blåa jeans, möjligtvis svarta om man skulle vara fin till något dansställe. Så de som stack ut lite hade det inte lätt. Jag kommer ihåg att jag en gång köpte ett par vita jeans men jag vågade aldrig ha dem på mig när jag var med mina kompisar för jag visste att jag skulle sticka ut för mycket.

Nu efter intervjun kan man se att samhället har ändrats en hel del på denna korta tid. De människor som har levt under hela perioden kanske inte tänker pådet?
Så om man då ska jämföra min tonårstid med min pappas så finns det självklart likheter, men även olikheter. En likhet som finns är att jag och mina kompisar gillar att göra samma saker som min pappa och hans kompisar gjorde. T.ex. gå på bio, gå på dansställen, festa och gå på konserter. Men skillnaden mellan då och nu är att vi inte har råd att göra det på samma sätt som min pappa och hans kompisar hade. Vi har inte råd att gå på bio flera gånger i veckan, festa ofta eller gå på många konserter. En annan stor skillnad är självklart det faktum att de kunde få jobb när de var 15 år gamla. I det samhället vi lever i nu så är det svårt att få jobb även om du har en gymnasieutbildning och det finns ingen som skulle anställa en person som är 15. En så ung person får nästan inte ens ett sommarjobb. Men vi spenderar pengarna vi har på ungefär samma sätt som de gjorde då dvs på nöjen och skräpmat. Musikstilen har också ändrats lite. Musiken som är populär nu är popmusik och housemusik. Sedan finns det självklart folk som fortfarande lyssnar på Rolling Stones och Kiss osv.
Sedan har klädstilen ändrats mycket. Nu bryr sig de flesta om vad de har på sig. Vi använder fortfarande jeans men i alla möjliga färger och det är ingen som bryr sig så mycket om någon sticker ut lite när det gäller klädstilen. Ungdomar nu tycker bara det är coolt om någon vågar sticka ut lite, t.ex. om de har rosa hår.Denna sida är visad 3364 gånger.