LOGGA IN
OM ROTBYGD

Estetälvan KH: Anton Sunessons intervju

Minnen från en man i sinabästa år – Genom alla år.

 

Jag har intervjuat en kompis pappa som föddes under tidigt 50-tal, angående vilka fritidsintressen han hade när han växte upp.

     Så du föddes alltså i början av 1950-talet vilket betyder att du var tonåring sent 60-till tidigt 70-tal. Vad hade du för intressen?

     - Ooh... det var under den tiden som jag och mina vänner körde moped fram och tillbaka mesta delen av våran lediga tid. Jag hade en grönblå Puch Dakota, trimmad så klart. Den kunde jag få upp i nästan 70, vilket polisen inte tyckte om, såklart. Jag blev tagen två gånger under samma sommar. Jag tror inte jag sett pappa så arg som han var efter andra gången någonsin igen. Som tur är, var han inte den typen av man som trodde att straff var ett bra sätt att uppfostra barn på, så jag fick inget annat straff än en rejäl utskällning, och en klump av skam i magen.

    Var mopedkörning det enda du höll på med? Det måste ju blivit en gigantisk bensinkostnad i så fall!

      - Nej, men självklart inte! Jag höll på mycket med musik. The Beatles var, som för många andra, mina största idoler. Jag upptäckte inte dem direkt när de slog igenom, då jag var för liten, utan först när de varit kända i några år. Det var The Beatles som fick mig att börja spela gitarr, och senare bas.

      Okej, har du något favoritalbum?

      - The Beatles, eller Det Vita Albumet som det är känt som i folkmun ligger mig lite extra nära hjärtat. Fingerspelet på MotherNature’s Son är underbart! Hela albumet var så nyskapande och experimentellt när det kom, därför tycker jag om det mycket mer än Abbey Road, som släpptes bara ett tag senare. På den tiden var man ju en fattig skolungdom, och vi hade inte datorer, internet, youtube osv, så man köpte inte alla album direkt. Istället så delade jag och mina kompisar upp vilka album vi skulle köpa, sen lånade vi dem av varandra. Nu för tiden har jag tre uppsättningar utav alla deras album.Originalen lösa, originalsamlingen och den re-masterade samlingen.

     - Jag skulle väl våga påstå att min upptäckt av The Beatles är det som har påverkat mitt liv som mest. De fick mig att börja musicera vilket jag tjänade goa pengar på när jag extraknäckte som musiker i min ungdom.

      Tjejer då? Hade du någon flickvän underdin tonårstid?

      - Åh nej! Jag var alldeles för blyg för det! Ville man fråga ut en tjej var man ju tvungen att gå fram till henne och säga det ansikte mot ansikte, och det vågade aldrig jag. Jag hade kanske vågat fråga bakom min skärm över Facebook om det funnits då. Jag fick inte min första flickvän förrän jag var 23 år. Det höll ett par år, sen träffade jag min blivande fru 1979 på ett bröllop jag spelade på. Vi gifte oss våren 1981 och det håller ännu. Barnen flyttar snart ut, så snart blir vi ensamma igen.

      Finns det någonting du saknar nuförtiden som fanns förr?

     - Inte direkt, nej. Jag är nöjd med livet och vad det har att erbjuda. Lite lägre bensinkostnad skulle dock inte vara fel.Denna sida är visad 2806 gånger.