LOGGA IN
OM ROTBYGD

Det här är Jan när han spelar fotboll och när han är med sina vänner.
Det här är Jan när han spelar fotboll och när han är med sina vänner.

Nutid och DÃ¥tid

Jan Andersson 72 år, pensionerad grovplåtslagare, svetsare, ingenjör och nu för tiden senior i skolan.

När han var barn lekte alla mycket tillsammans, både killar och tjejer. Men när det gällde sport(fotboll och handboll) så var det bara killar som spelade. När Jan var liten hade man inte lika många fina saker, som datorer, mobiler och television fanns inte. Så man fick mycket tid över att leka t.ex. indianer och cowboys. Man fick ofta göra leksaker själv. När han var tolv år fick han sin första cykel, den var begagnad men ändå speciell för det var ändå hans första cykel. I skolan var det stränga lärare, så man fick inte prata alls om man inte fick ordet och om man var för busig fick man ställa sig i korridoren. Jan och hans skolkamrater cyklade hem för att äta mat på lunchen. Hans mamma var alltid hemma för fruarna jobbade inte. Hans pappa seglade mycket så Jan intresserade sig för segling och båtar. När han var 15 år köpte han en liten jolle. Det fanns inga fina flytvästar.Dom var inte lika säkra som numera.

Det fanns inte så mycket kläder att välja på i kläd väg. Det var vanliga jeans och tröjor. Nu för tiden finns det t.ex. mångfärgade byxor, tröjor och snygga skor. Det fanns biografer men inte lika  fina som nu. För barn visade dom bara film på söndagarna, mitt på dagen, det kallas matiné då kostade det 75 öre. Det fanns film på  kvällarna för vuxna, det kostade 3 kronor. Jans favorit bio hette Konserthuset. Men det fanns andra biografer också.

Jan gick sedan på Tekniska gymnasiet och läste till ingenjör. Han jobbade ett antal år som ingenjör. Därefter gick han en högskoleutbildning. Jan åkte till Afrika år 1964 på FN tjänstgöring till 1965.

Hans pappa hette Knut och hans mamma Klara. Knut blev 66 år och Klara 88 år. Jan föddes i Karlskrona 1941. Jan bodde i Karlskrona i 29 år. 1970 flyttade han till Karlshamn. Nu för tiden bor han i Asarum. Hans fru heter Ann-Christine. De har varit gifta i 45 år. De träffades 1962 på Ronneby Brunns hotell. Nu har han en fin familj och bra kontakt med barnen. Han har två barn, Maria och Markus. Markus är 39 år,Maria är 43 år. Han har en lillasyster som heter Ingegerd, hon är 69 år. Han håller fortfarande kontakt med några gamla vänner från sin uppväxt t.ex. Stig och Bosse.

Denna text är skriven: av Walter Hornfelt och Felix Rolfsson klass 5B Korpadalskolan i Asarum .

Medverkande: Jan Andersson, senior i skolan.Denna sida är visad 18505 gånger.