LOGGA IN
OM ROTBYGD

Olle i skolan

Olle i skolan

Det var en pojke somhette Olle, och han gick i trean i denna sagan. Han var snäll menibland så kunde han vara busig. En gång skulle Olle kasta ettsuddgummi till Eric men fröken såg och Olle fick en örfil avhenne.Erics mamma blev kontaktad av fröken och hon blev jättearg på Eric.Nästa dag gick Eric fram till fröken och bad om ursäkt för att han hade burit sig illa åt.

 Fröken sa att det var rast och då gick alla ut. Dom hoppadehage på rasten och Olle var mästare på det, han och Eric varkompisar, de tävlade om vem som var bäst. Nu ringde det in ochalla gick in.

 Dom började lektionen med idrott. Dom flyttade undanbänkarna i klassrummet, och de började med att gå runt i takt.Eric glömde bort sig så han fick en pisk på rumpan. Sedan plockadede fram bommen och balanserade. Efteråt gick de ut och hoppadelängdhopp. Olle hoppade 1m och 76 cm, och Eric hoppade nästan 3 m.

När lektionen var slut gick alla in till klassrummet och flyttadetillbaka bänkarna. Nu är det matte, sa fröken och en kille iklassen skrek ”BU!” och fröken blev arg och slog honom påfingrarna. Alla tog upp matteböckerna och började jobba. Ingenville ha spö av fröken. De utövade multiplikationstabellen. Nu lägger vi ner säger fröken. Nu ska vi packa upp skrivstilsböckerna. I skrivstilen skrev Olle ett u men det såg ut som ett v.Fröken gav Olle hemläxa. Det var att skriva 100 u i skrivstil. Nupackar vi ner böckerna och går hem.

Men när Olle kom hem ochberättade om läxan för hans mamma sa hon att hon skulle göraläxan och så skrev mamman 100 u i skrivstil. När mamman var klarmed alla u:na så satte hon direkt igång med kvällsmaten. Domskulle äta gröt. Det blev inte över mat frånkvällen så Olle började göra mackor  till skoldagen därpå.

Det blev onsdag och de började direkt med slöjd. Det var en pojke som alltid behövde gå på toa innanslöjden men det hade lärarna förbjudit honom att göra.  Så en dag så hade han kort byxor på sig och då bajsadehan på sig så att det rann bajs ner på bakbenen. Alla skrattade åthonom. I slöjden gjorde dom smörknivar. Eric blev klar med sin fort och visade den för läraren, men läraren tyckte att den blev dålig så han knäckte den så att Eric fick börja om. Eric var klar efter en stund och nu fick han vänta tills terminen var slut tills han skulle ta hem den. Olle gjorde en fin smörkniv och visade den, Läraren tyckte den var jättefin. Dom hade slöjd på en och en halv timme. Sen gjore Olle en skärbräda.

Tjejerna gick i syslöjd. De fick inte ha  träslöjd.Flickorna gjorde grytlappar och förkläden i syslöjden.Nu tar slöjden slut och alla går till klassrummmet. De skulle börja med kristendom.

De skulle börja med att sjunga upp sina psalmer som dom skulle kunna utantill. Olle tappade bort sig mitt i texten och fröken såg att han inte sjöng och kom och slog Olle på fingrarna med en linjal. Sedan började de prata om tio Guds bud. Några var Du ska inte ljuga, Du ska inte stjäla, Du ska inte döda och Du ska visa respekt mot din mor och far.

På rasten efteråt gick Olle på utedasset. Han fick gå en bit eftersom dasset låg en bit bort. Han gick på toa länge så han kom precis in till lunchen, och så fick han syn på sin största kärlek, Ann. Hon skulle börja i deras klass. Olle var blyg och sen till lunchrasten, han skyndade sig in i klassrummet och satte sig på sin plats och tog fram sin mat.Mjölken som han hade i en glasflaska var alldeles varm.

När han hade ätit upp så gick han ut och hälsade på Ann. Dom var med varandra, sedan spelade de king.                         

NU I DENNA TIDEN SOM VI KALLAR NUTID

I denna saga handlar det om nutid.  Det handlar om Alice och Elin.

De går i trean. Dom är bästisar och är med varandra nästan varenda rast. De trivs i skolan. På rasten spelar dom king tillsammans med många andra från klassen. För det mesta är alla snälla mot varandra i skolan.

Fröken ropar att det är dags för idrott och då springer alla till gympasalen med sina gympapåsar. Idag i gympan så ska dom dansa linedance med häftig musik. Alla gillade det. Alice råkar göra fel men fröken ler mot henne och säger att det inte gör något. Efter lektionen går de till omklädningsrummen och hämtar tvål och går in i ducharna och börjar ducha. När alla är klara går de in i klassrummet och börjar med matte.

Veckans mål är att göra hela kapitlet på vikt och volym. De hinner inte göra så mycket på denna lektionen,men det gör inget för att det är måndag. Nu ska de ha första hjälpen kurs. Det lär sig om hjärt och lung räddning. Alla gillar det. Man övar på framstupat sidoläge och öppna luftvägar mm.När alla har lärt sig hur man gör så tar fröken upp högläsnings boken och läser ett kapitel.

På rasten spelar alla fotboll på fotbollsplanen. Tillochmed alla tjejer. Fast 3 tjejer är på gungorna och gungar. Och vissa klättrar i klätter nät,och några tjejer spelar king. alla gillar rasterna.Nu börjar dagen dra ihop sig,och sista lektionen är SO.

Barnen tar fram sina datoreroch börjar forska om varsit landskap.Elin och Alice väljer att forska om Blekinge ligger i Götaland, säger Elin.

Efter skolan får de ta lyckoslanten och så är det läxhjälp för dom som vill. Elin och Alice är kvar på läxhjälpen och jobbar lite med NO. Några skriver skrivstil.

Nu kommer Elins mamma och hämtar Elin och Alice med sin snygga, nya bil. Hemma hos Elin så spelar dom tv spel och äter pizza. Nu blir de trötta och går lägger sig. De ska sova över fast det är skola nästa dag. De ska gå tillsammans till skolan då. Då ska de ha blekinge resa och bada i ronnebybrunsbadet om de vill.

Nu blir de väckta av Elins mamma, de ska äta frukost och borta tänderna, packa fika och badkläder och sen  gå till skolan.

Elins mamma skjutsar dem till skolan.Nu väntar alla förväntansfulla barn på bussen. Nu kommer bussen.Alice blir lätt åksjuk så hon tar en tablett.Det finns fyrasittsar Alice och Elin sätter sig bak och fram. Dom börjar turen med att kolla på statyer i Karlsamn.

Alla gillar dom,sen åker dom till Karlskrona och går in till marinmuseet dom går in kollar och går runt i museet. Efter turen så får dom köpa saker där. Elin köper en säl som är grå och Alice köper en vit säl. sen går dom ut och hoppar in i bussen, nu ska dom till Ronneby till kyrkan och där så ska guiden berätta om RONNEBY BLODBAD.

När dom är framme går de in till kyrkan och kollar på den gamla dörren med jacken på. Alice tyckte det var hemskt. När de har kollat klart går de in i bussen och åker till Ronneby brunnsbad. Där badar dom jättemycket förrutom en kille i klassen som tycker att det är kallt.Dom hoppar på trampolinerna och badar i strömpolen och åker i alla vattenkanor. Alla gillar det sen får dom fika och bada mer alla gör allt. dom badar jätte länge.

Sen blir det mat dom äter på en resturag och det är buffe. Elin och Alice giller maten. Sen åker dom hem och ingen gillar att de ska åka hem. Och sen kommer Elin och Alice mamma o hemtar dom. Elin och Alice mamma är okså vänner väldigt goda. Elin och Alice berätter vad dom har gjort idag i skolan dom tar en fika tillsammans på ett cafe slut.

LIKHETERNA MELLAN DÅTID OCH NUTID ÄR

*man  spelar king             *fröken rättadei böcker   *man hade skrivstil

*Man hade högläsningsbok  *musik var ett ämne  *man hade lov

OLIKHETER FRÅN FÖRR OCH NU

*fröken är snällare *man har inte idrott i sitt klassrum *stora skolgårdar

*man hade toa inne  *man får ha inneskor *golven är inte kalla

*det finns heltids skolsystrar *skolan är i byn *vi har fruktstund

*nu pratar vi sittande *moderna namn *man går flera år i skolan

*nu har vi whiteboard 

av: Elin, Amanda, Matilda,Sandra, Amina och Ella i klass 5, Vilbokskolan i OlofströmDenna sida är visad 4152 gånger.