LOGGA IN
OM ROTBYGD

HA Knut Hahn: Denice mormor

Jag har intervjuat min mormor som heter Marianne och är uppväxt och bor i Backaryd. Hon är 73 år gammal.

Min mormor berättar att hon hade det bra i skolan. Hon hade bra kompisar, både tjejer och killar. De brukade umgås i gäng och så brukade de träffas vid en korvkiosk eller hemma hos någon. Mormor fick dock aldrig ha kompisar hemma på kvällarna. Hennes pappa var väldigt sträng så hon var tvungen att hålla tiden ”annars fick man sig en lusing”. Så det var väldigt strängt på den tiden.

Jag frågar om hon tyckte om skolan och hon sa att det gjorde hon. Hon gick bara 7 år i skolan, så hon tog aldrig studenten. Hon berättar att det fanns en examen som hette Realen och för att ta den fortsatte man 2 år efter 6:an. Men hon valde aldrig det, så hon gick istället 7 år i Folkskolan. Lärarna i hennes skola var väldigt stränga, om eleverna var olydiga så kunde de få smäll på händerna med en linjal eller så kunde de bli luggade i håret. Hon berättar att hon minns speciellt en gång på en mattelektion då deras lärare sa att de skulle räcka upp handen om de inte förstod, så hon räckte upp handen och då kom läraren och hjälpte henne, men hon förstod ändå inte så hon räckte upp handen igen, och igen. Till slut så blev hennes lärare arg för att hon inte fattade och gav henne en smäll. Så sedan vågade hon inte räcka upp handen igen därefter. Hon struntade i att hon inte blev godkänd i matten men berättar att hon tyckte om skolan annars. Hon hade det inte så lätt med läsningen, men hon var i alla fall inte utsatt för mobbning,säger hon. Mormor slutade skolan när hon var 13 år och började sedan jobba.

Hennes första jobb var att passa barn och sedan efter det så började hon på pensionatet i Backaryd. Där städade hon och hjälpte till i köket och med lite olika saker. Hon berättar att när hon jobbade på pensionatet så tjänade hon 75 kronor i månaden, vilket var hennes första riktiga lön. Hon fick inte så mycket pengar när hon passade barn eftersom hon gjorde det mer frivilligt lite då och då,  Denna sida är visad 2864 gånger.