LOGGA IN
OM ROTBYGD

Männen som byggde Utklippans hamn. Bla Ingenjör Uddborn, Per Petersson, Anton Svensson. Fotot ägs av Elina Petersson.
Männen som byggde Utklippans hamn. Bla Ingenjör Uddborn, Per Petersson, Anton Svensson. Fotot ägs av Elina Petersson.

Männen som byggde Utklippans hamn

I år (2000) är det 60 år sedan Utklippan, denna yttersta utpost i Karlskrona skärgård, fick sin hamn. Ett nog så omfattande byggnadsprojekt som påbörjats 1937.

84-årige Helge Olsson i Svanhalla, Jämjö, var en av de 18 hamnbyggarna som för 98 öre i timmen borrade och sprängde i det berg som skulle lämna plats för hamnbassängen – i storlek som en fotbollsplan. Några specialarbetare hade 1 krona och 5 öre i timpeng, minns Helge Olsson och noterar att det var slitsamma år därute på Utklippan.

Inget pålägg

Hamnbyggarna, som alla var hemmahörande i den östra länsdelen, bodde i baracker. Fyra till antalet med namnen Torhamn, Tjurkö, Sturkö och Hasslö. Det gick ingen nöd på oss, trots att det var krigstid och ransonering. Smörgåspålägg fick man avstå från, men de av oss som stod för matlagningen hade god tillgång till råvara från havet. Fin torsk och sill som vi fångade från hamnpiren, berättar Helge.

Står sig bra

Fyrtioåtta timmar i veckan jobbade man. Massor av sten på en yta av 100x60 meter sprängdes bort. Av sprängstenen byggdes vågbrytare. Vi krossade samtidigt en del av stenen till makadam som ingick som material till kajerna. En kärra sand och två kärror makadam blev till hållfast ”bruk”, säger Helge Olsson, som för bara några år sedan besökte sin gamla arbetsplats på Utklippan och kunde notera att bygget stått sig mycket bra genom åren.

Så mycket fritid blev det aldrig för hamnbyggarna å Utklippan. Man åkte hem med båt under veckosluten. Ibland hände det att båten inte kunde gå ut på grund av hårt väder. – Då blev söndagsnöjet fotbollssparkande, noterar Helge Olsson, som också kan berätta lite dramatik.

Tysken kommer

En dag dök det plötsligt upp ett tyskt spaningsflygplan. Det kretsade lågt över ön och man kunde tydligt se en tysk besättningsman som i en lucka satt och vevade med någonting som vi uppfattade som en kamera. Några dagar senare kom flygplanet tillbaka och då rapporterade fyrpersonalen kränkningen in till militären. Det resulterade i att en långskjutande artilleripjäs placerades på ön. När ”tysken” kom åter en tredje gång fick han det hett om ”öronen”. Vi kunde tydligt följa projektilerna som emellertid hela tiden gick vid sidan om inkräktaren.

Dålig träffsäkerhet? Nej, det tror inte Helge Olsson, Militären hade förstås order att inte skjuta ner flygplanet – bara skrämmas.

Helge Olsson bär på många minnen från åren som gruvarbetare på Utklippan. Och han är stolt över hamnbygget. Den hamn som byggdes i första hand för att skapa en lugn och säker tillhållsplats för de östblekingska fiskebåtarna.

Idag är Utklippans hamn företrädesvis ett populärt smultronställe för fritidsseglare under sommarhalvåret.

Från en artikel i Blekinge Läns Tidning 14 sept. 2000Denna sida är visad 4656 gånger.

Visa karta

Denna berättelse är skapad av:
Tommy Mia Andersson, 2013-11-05
Redigerad, 2013-11-05 14:56:07