LOGGA IN
OM ROTBYGD

Estetälvan KH: Linnea Gustafssons mormor

När jag ringer på dörren till mormor och morfar, öppnar mormor dörren och säger ett glatt "hej!" Jag går in och tar av mig skorna när hon berättar om vad hon har gjort idag och att hon precis skulle lägga upp några dynor i en av garderoberna. Jag hjälper till och när vi är klara går vi ut och sätter oss i köket. Mormor drar en djup suck och det syns att hon är trött.

Min mormor är född 1932 och när hon var liten bodde hon i Fröjdadal och gick i skola i Ettebro. Precis som de flesta andra fick hon cykla till skolan, och jag kan inte låta bli att tänka på att det måste ha varit jobbigt att cykla de där 4 kilometerna till skolan. Hon var ju trots allt inte så gammal. I skolan hade de bland annat gymnastik ute på gården, men hon berättar att hon aldrig var så förtjust i det, utan hellre stod och tittade på. De hade även sång i årskurs 3-6 och syslöjd, vilket hon tyckte mycket bättre om.

 Morfar kommer in och sätter sig i köket tillsammans med oss. Han lyssnar mest på när mormor pratar men han berättar lite han också.

 Under den tiden när mormor och morfar var små gick man bara sex år i skolan.Efter att man gått ut sjätte klass fanns det något som hette fortsättningsskola. Min mormor gick fortsättningsskola på sommarlovet i cirka 4-6 veckor. Första året läste hon syslöjd i Hasselstad, där de fick lära sig att bland annat sykjolar. Andra året gick hon matlagning i Kallinge, men hon berättar att det inte bara var matlagning utan hon fick även lära sig hur man sköter ett hem.

 Jag tycker det låter så lite att bara ha gått sex år i skolan om man jämför med hur många år man behöver gå i skolan nu förtiden och likväl är det inte säkert att man får ett jobb idag, trots all utbildning. Mormor och morfar säger att de aldrig har varit utan jobb."Man flyttade ju dit jobben fanns!"

 När mormor var 14 år fick hon sitt första arbete. Hon fick servera, diska och städa i Järnbrukets matsalar. När hon var 15 år jobbade hon som hembiträde i Ronnebyhos Trafikinspektör Östling. Hon hade ett rum där hon fick bo och hennes lönvar 49 kronor i månaden. Hon minns inte hur länge hon var kvar hos Trafikinspektör Östling men hon hann även med att jobba som hembiträde i Bräkne-Hoby så hon var 15 år. Sedan arbetade hon även på en herrfrisering och berättar om hur hon cyklade över Silpinge, ut till Ettebro på helgerna när hon skulle hem.

När mormor var 17 år så fick hon och tre andra tjejer åka till Halmstad på en slags utbildning. De fick sedan anställning på Pahnes strumpfabrik i Backaryd.

Vid 18-års ålder träffades mormor och morfar. På helgerna brukade de gå ut och dansa. Mormor berättar om att det var danskvällar i folkets park i Ronneby, platsen kallas nu för Parkdala och är bostadsområde i stället. Där fanns en dansbana inne och en ute. Det fanns också en dansplats i Hejan. Åldern kunde variera på dem som gick och dansade, det kunde vara allt ifrån 16-åringar till 25-åringar och ibland även 30-åringar. Varken mormor eller morfar kommer riktigt ihåg vad det kostade att gå ut och dansa men runt 1,50 har de för sig. Gick man inte ut och dansade så gick man ibland på bio. Även detta kostade runt 1,50. På den tiden fanns det två biografer i Ronneby,  Centrumbiografen, vilken fortfarande finns kvar, och Röda kvarn. I Backaryd fanns även Reginabion. Mormor berättar också om hur hennes familj brukade åka på knytkalas ibland. "Mor tog det hon hade", säger mormor. Hon berättar också om hur barnen brukade få titta på när de vuxna dansade. "Man träffades mycket mer hemma hos varandra, det var mer socialt", säger morfar.

När mormor var 19 år och morfar 20 år fick de sitt första barn, en son. Då bodde de i en liten stuga i Backaryd med ett rum och kök och en liten hall.

Jag tror att mormor och morfar skulle kunna berätta nästan hur mycket som helst om när de var unga. När man är över 80 år har man upplevt en hel del. När jag är klar med intervjun så säger morfar, "visst har vi gjort skäl för oss, tycker jag". Och visst har de det!

Reflektion:

 Såklart finns det många olikheter men också likheter från hur det var att vara ung då och nu. När mormor berättade om vad hon gillade och ogillade i skolan så kan jag känna igen mig. Precis som mormor har jag aldrig varit förtjust i idrotten i skolan, men både slöjd och musik har varit roligt!

 En stor skillnad är nog hur skolan är idag mot hur den var då, när mormor och morfar var små. Först och främst gick de ju bara sex år medans vi går nio år i grundskolan och efter att vi gått ut grundskolan går vi tre år till i gymnasiet. När man gått de tolv åren i skolan är man nästan tvungen att fortsätta plugga i nuläget för att kunna få ett jobb, men även om man tar examen från högskolan så är man inte garanterad ett jobb. Detta måste nästan vara en av de största skillnaderna, eftersom det förr i tiden var mycket lättare att få jobb.

 Något annat som kan skilja förr från nu är den sociala biten. Precis som morfar sa, man träffades mycket mer hemma hos varandra. I dagens samhälle är det mycket lättare för ungdomar att få tag på varandra. Nästan varenda ungdom har en mobiltelefon och en dator. Vill man få tag i någon är det bara att ringa, sms:a eller chatta med varandra. Jag personligen tycker att det har både för- och nackdelar. Det kan vara bra att ha en telefon om det är något viktigt som dyker upp och man måste meddela sig, och det kan vara bra att ha en dator där man kan hålla kontakten med till exempel släktingar eller vänner som bor långt bort. Samtidigt tror jag att detta har förstört den sociala samvaron väldigt mycket. Om man ville prata med sina kompisar förr i tiden såvar man tvungen att träffas. Nu kan man få kontakt genom att bara göra några klick på sin mobil eller dator. Jag tycker det kan vara lite synd att hela den här biten med att träffas hemma hos varandra försvinner. Det blir inte lika socialt helt enkelt.

 Att gå på bio eller gå ut och dansa är dock något som hänger kvar fortfarande. Kanske är det inte riktigt samma sorts musik som spelas nuförtiden när man dansar, men det är fortfarande något som väldigt många ungdomar gör på helgerna.



Denna sida är visad 3693 gånger.