LOGGA IN
OM ROTBYGD

Årsgång

Att gå årsgång, hämtat ur Blekingeboken år 1941.

Inför det nya året försökte man tyda hur det skulle bli, man gick årsgång.

I Ysane kallades det att man gick ”ådagång”. Man skulle akta sig för att se ”bart ljus”, innan man gick hemifrån. Mötte man någon fick man inte hälsa. Man skulle gå till de tre kyrkorna i Mjällby, Ysane och Gammalstorp. Detta att man skulle gå till just tre kyrkor, fanns också i sydöstra Skåne. Vid var och en av dessa kyrkor, skulle man gå runt tre gånger. Detta skulle ske tre år i rad. Tretalet återkommer hela tiden. En man i Ysane hade provat detta.

En sagesman: I mitt hem bodde när jag var liten, en gumma. Hon berättade att hon i sin barndom varit med sin fader när han gick årsgång (ådagång). Detta skedde på julnatten efter midnatt. De gick tigande först till Mjällby, så till Gammalstorp och sist till Ysane kyrka. I varje kyrka skulle de se in genom nyckelhålet. Då kunde de i kyrkan se, vilka av deras bekanta som skulle dö under året. De satt där i kyrkan och en präst som också skulle dö under året, predikade för dem. När de sedan gick hem, kunde de se vad som skulle ske under året.

En annan sagesman ifrån Ysane berättar på 1890-talet: På julnatten vid elvatiden eller möjligen vid tolvtiden, måste jag gå ett ärende. Det var en pojke som var sjuk. När jag kom ut på vägen, så mötte jag en vagn utan hästar. Den såg ut som en liten droska och det var tänt inuti. Den for med en väldig fart.

En listerbo: De skulle gå till tre kyrkor. När de gick hem kunde de se vad som skulle hända under året. Var det en fiskare som skulle omkomma, så såg de en båt med kölen i vädret och de som skulle dö, satt på kölen.

Ifrån Mjällby: ”Ödegång” är detsamma som årsgång. Också här skulle man besöka Mjällby, Ysane och Gammalstorps kyrkor. Hade man otur kunde man få möta ”Gloson”. Detta var en grisliknande varelse med otäckt utseende och en vass sågtandsförsedd rygg, som antingen sprätte upp en eller bar iväg med en. Den vaktade kyrkogården och vägarna. En mjällbybo berättade att man skulle undvika att den sprang emellan benen på en och bar iväg med en. Man skulle sätta sig på vägen med korslagda ben. Han sa också att man kunde få se den märkliga synen av ett stort hölass dragit av fyra råttor. Det fick man inte vika för, ty då kunde man komma till skada.

Om man gick för tidigt till julottan i Mjällby kyrka förr, så kunde de i ”Råkärret” vid vägen mellan Lörby och Mjällby, möta all slags mörka krafter.Denna sida är visad 2816 gånger.