LOGGA IN
OM ROTBYGD

Asarum. Storgatan.
Asarum. Storgatan.

Bagerier i Asarum på 1930-40-talen

Av Ingvar Bengtsson

På 1930 och 1940-talen fanns ett flertal bagerier och caféer i Asarum med omnejd. I Asarum drevs bagerierna av Harry Florén, Kasper Mattsson och Frans Ohlsson. I byns norra del låg Alma-Linans café, som ägdes av Karo-lina Andersson. Två caféer drevs av Gunnar Pettersson och S J Svensson. Mittemot Telehuset låg ”Vikings café”, som ägdes av Viking Rydholm. Gunnar Mattsson hade sitt bageri i samma byggnad som Carsten Olséns affär nere vid Bommarna. I Tostarp hade Gösta Johansson sitt bageri och Harald Stenberg drev sitt bageri i Thorarp.

I Eli Ekströms fastighet nere vid kyrkan hade Frans Ohlsson sitt bageri i den norra byggnadens källarvåning. På första våningen i samma byggnad fanns en bostad med 2 rum och kök där Frans Ohlsson bodde.

En affärslokal för bageriprodukterna låg intill på samma våning. På andra våningen låg en lägenhet med 2 rum och kök. Där bodde Gerda och Donatus Johnsson, som hade en speceriaffär i den södra byggnaden, där tidigare Kooperativa föreningen Solids affär hade varit inrymd. Eli Ekström hade sedan sitt skomakeri i samma lokal, som under kriget fungerade som sko-makarverkstad för militärerna. Inne på gården, mellan de båda affärsbyggnaderna, låg Eli Ekströms bostadshus, som uppförts av Carl Ehnemark.

Min far, Eric Bengtsson var född 1894 i Mjällby och son till Bengt Svensson och Elsa f Persson. Mor hette Irma, född 1898 i Gränum och dotter till Nils Mattsson och Han-na f Trulsson. Vi var tre bröder i familjen, jag var äldst och född 1923, Rune föddes 1925 och Åke var född 1927.

Våren 1938 flyttade vår familj från Gränum till Asarum och övertog Frans Ohlssons bageri och lägenhet i Eli Ek-ströms fastighet. Vi var alla noviser inom bageribranschen men genom envishet lärde vi oss bagar-yrket tack vare de två bagarna, Oskar Lundberg och Valdemar Magnusson, som vi övertog, och Frans Ohlssons nyblivna fru Vera f Ådahl, som stanna-de kvar någon månad. Hon gav mor följande goda råd:

- Det måste finnas 60:- i dagskassan för att det ska gå runt.

Jag var 15 år 1938. Den första tiden fick jag bära ved till bakugnen, skrapa plåtar, städa m m. Vår brödutkörare hette Einar Berg och han bodde i ett litet rum i källarvåningen i Eli Ekströms bostadshus inne på gården. Han körde ut bagerivarorna runt om i Asarum och till Karlshamn i en gammal A-ford med sufflett. Efter något år köpte vi en ny brödbil, Ford V8, med firmanamnet – Bengtssons Bröd.

Tyvärr så bröt andra världskriget ut i september 1939 och bensinransonering infördes. Bilen fick ställas undan och brödutkörningen fick ordnas på annat sätt. Einar Berg föreslog att vi skulle köpa häst och vagn och så blev det. Hästen hette Dockan. Vagnen försågs med en liten kur med hyllor och tak för kusken. Ett stall för Dockan fann vi i närheten av Klockstapeln. Kuren där brödet förvarades fick texten – Bengtssons Bröd - på sidorna. På 1980-talet hittade jag den gamla kuren hos Stega-Bror i Jeppshoka, som hundkoja.

Det blev en del bröd över från bageriet och för att detta skulle kunna tas till vara byggde far två bodar intill stigen upp till Skolberget. Där födde han upp ett par, tre grisar, som vi kunde slakta och dryga ut matransonerna med.

En dag under kriget, när Einar Berg och far hade kört till sta´n med bröd, utbröt det brand i bageriet. Murstocken stod inte pall. Brandkåren kom med full fart. Hela fastigheten blev vattenskadad. Vi hann ringa till Café Norma, där vi trodde att Berg och far fanns. Det blev full fart med Dockan hem till Asarum. Där stod landsfiskal Rooth och förhörde oss alla om branden.

Tidigare hade ett äldre hus, Westerhults stuga, stått strax söder om Vita skolan, men det var rivet, när vi kom till Asarum. På samma plats byggde civilförsvaret omkring 1940 upp ett skyddsrum av stockar ca 10-12 meter långa. De stod lutade mot bergsidan och kläddes med sandsäckar ett par meter upp. Skyddsrummet stod kvar en lång tid efter krigsslutet innan det revs.

Med tiden förkovrade min bror Åke och jag oss på olika bageri- och konditoriskolor och erhöll mästarbrev.

1946 köpte vi en tomt med flera äldre hus söder om skräddare Löfvings fastighet på Storgatan 31, bl a Karl Olof Högstedts hus, där Gunnar Petterssons café hade legat. På platsen byggde vi sedermera upp ett nytt bageri- och affärshus. Bageriet lades ner och fastigheten såldes 1984.

Idag finns blomsterhandeln ”Blåklinten” och Asarums Pizzeria i lokalerna.

Ur Asarumsdalen 2012

 



Denna sida är visad 6690 gånger.