LOGGA IN
OM ROTBYGD

Jules Bastien-Lepage - Höskörd. Wikipedia commons.
Jules Bastien-Lepage - Höskörd. Wikipedia commons.

Drängen som var en varulv

Detta är en av Fritiof Olsson Törnbergers berättelser, som jag i min tur fått av Per Karlsson, Tyskamöllan, Åryd. Så här berättade Fritiof:

– Min mormor, född år 1818, berättade: ”En dräng och en piga var en dag under höskörden sysselsatta med att stacka hö. De arbetade på en från gården avlägsen äng och var ensamma med varandra. Drängen som på våren kommit i tjänst, visste med sig att han var en varulv. Men han var ensam om att veta om denna hemlighet. Under arbetets gång kände han på sig att hans varulvsnatur höll på att bryta fram. Han sade därför till pigan:

’Jag ska nu gå bort en stund, men om det skulle hända att medan jag är borta, du får påhälsning av något konstigt djur som vill dig något, så ska du inte bli rädd. Slå bara så bra du tyar (orkar) med tju-skaftet, men du får inte sticka.’ 

Pigan tyckte att det lät underligt, men tänkte att det var bara prat. En stund efter det att drängen hade gått, kom helt plötsligt ett ludet djur rusande emot henne ur skogen. Det kom henne in på livet, tjöt och gnisslade med tänderna. Kvinnan blev dödligt förskräckt, men kom ihåg drängens förmaning att ej sticka utan bara slå, och det gjorde hon allt vad hon förmådde.

Men odjuret anföll henne en lång stund och var så nära henne att det med tänderna slet sönder hennes klänning. Omsider försvann odjuret lika hastigt som det kommit. Under sin strid med odjuret hade hon observerat dess underliga utseende. Det sprang på tre ben, och det ena bakbenet stod uppåt som en svans.

När drängen kom tillbaka satt den stackars flickan i höet och grät med sönderrivna kläder. Han frågade då vad som varit på färde. När flickan berättade om det hemska odjuret, skrattade drängen. Hon blev då varse att det mellan hans tänder satt långa trådar av tyg i samma färg som hennes klänning. Då förstod hon med ens hur allt hängde samman och i det att hon tilldelade drängen ännu ett duktigt slag med hötjugan utropade hon: ’Du är en varulv!’

Drängen skulle sedan dess aldrig ha fått något utbrott av sitt hemska lyte.”Denna sida är visad 3512 gånger.