LOGGA IN
OM ROTBYGD

Irmeli Romo, stadsbud nr 21 i Karlskrona Stadsbudskår.
Irmeli Romo, stadsbud nr 21 i Karlskrona Stadsbudskår.

Irmeli Romo minns Langemark

Minnen av Erik Langemark

Erik Langemark var min lärare i slutet av 60-talet och i början 70-talet och minnet av honom är livligt och levande. Han gjorde ett starkt intryck på mig och när jag vill så kan jag se honom röra sig i klassrummet bland bänkar och elever. Klassrummet var bildsalen på översta våningen i Vittusskolan, som skolan hette på den tiden. Langemark rörde sig pojkaktivt och kvickt i rummet och delade med sig av råd och förbättrande pennstreck till oss elever som kämpade med komposition och perspektiv när vi försökte avbilda föremål och varandra.

I min klass gick en kille vid namn Tomas. Jag kommer ihåg honom något tillbakadragen och han gjorde ett moget intryck, trots att han var en helt ung gymnasieelev. Han ställde Langemark inför ett dilemma. Tomas var inte en särskilt produktiv elev men vid ett tillfälle fick han inspiration, eller så gav Langemark honom ett ultimatum för att han skulle få ett betyg, och han gjorde en blyertsteckning av en stenmur och en stor gammal ek. Det var en bild som visade att tecknaren hade en stor talang för teckning. Langemark blev ställd, eller som jag kommer ihåg det, ganska villrådig och lite olycklig. - Vad gör man med en elev som bara gör en teckning och den är av högsta klass? frågade sig Langemark när han gick runt i klassrummet och höll upp teckningen, som beundrades av oss alla. Jag vet inte hur det hela slutade och vilket betyg Tomas fick, men jag kommer ihåg Langemarks engagemang, undran och öppenhet vid tillfället.

Det som gjorde störst intryck på mig under lektionerna med Langemark var hans kunskap om och engagemang för Karlskonas historia och framför allt byggnader. Som tonåring kan jag inte säga att jag brann av intresse för gamla hus och saligt avsomnade och bemärkta personer, men timmar av berättelser och serier av diabilder på teckningssalens vägg grundade ett intresse för Karlskrona och satte ett avtryck hos mig som fortfarande håller i sig. Vi elever vandrade med fotografiernas hjälp i staden och fick studera exteriörer och interiörer med förklarande kommentarer av eldsjälen Langemark, och vårt intresse hölls vid liv av hans eld och lågor som höll oss varma och vakna under hela läsåret och långt där efter.

Irmeli Romo, KarlskronaDenna sida är visad 2194 gånger.

Visa karta

Denna berättelse är skapad av:
Ingemar Lönnbom, 2015-06-15
Redigerad, 2015-06-15