LOGGA IN
OM ROTBYGD

Bildtext till BRF Rogersvik
Bildtext till BRF Rogersvik

BRF Rogersvik

Bostadsrättsföreningen Rogersvik började med ett svartbygge!
Rogersvik i kvarteret Raab är en av Karlskronas äldsta bostadsrättsföreningar och var från början en HSB-förening. Men när jag år 2003 träffade vicevärden Erik Andersson hade föreningen kontrakt med Riksbyggen när det gällde förvaltningen. Det är Erik som har berättat om föreningen för mig. HSB fick köpa marken på den så kallade Torellska tomten av kommunen för 40 000 kronor och i oktober 1936 påbörjades rivning av befintlig bebyggelse. Månaden därpå bildades en bostadsrättsförening, Rogervik/Rogersvik - båda stavningarna förekommer.
Mitt under bygget, i mars 1937, tvingades man stoppa, eftersom det inte fanns något byggnadslov, något som rättades till på några veckor, föreningen tvingades ändå betala böter för “svartbygget”. Byggnaden var klar den 1 oktober 1937. Här fanns gasspisar i lägenheterna, ända fram till 1973 då man bytte till elspisar. Från allra första början var apoteket Pantern inrymt i föreningens lokaler, men år 1983 flyttade det därifrån.Denna sida är visad 2605 gånger.

Visa karta

Denna berättelse är skapad av:
Ingemar Lönnbom, 2012-12-13
Redigerad, 2013-04-29Bildtext till BRF Rogersvik

Bildtext till pantarholmsligan (bara en illustration av en liga, troligtvis ett gäng från Vilda Western)

Pantarholmsligan

När jag för 40år sedan gjorde min värnplikt i Karlskrona fanns det där en antimilitaristisk liga,som kallades Pantarholmsligan.Den hade till specialitet att ge varenda en som tog värvning vid Kungl Flottan ett kok stryk.Det tyckte vi,som var fredsvänner redan då var revolutionärt och bra.