LOGGA IN
OM ROTBYGD

Algot Pettersson i Ulvsmåla tillverkade denna bandsåg, som alltså är ett äkta blekingskt hemmabygge.
Algot Pettersson i Ulvsmåla tillverkade denna bandsåg, som alltså är ett äkta blekingskt hemmabygge.

Bandsågen från Ulvsmåla

Hemmabygge. Ramkonstruktion helt tillverkad av trä. Sågklingan löper över cykelhjul där däcken ersatts av fälgbanor av trä skruvade till fälgen. Det undre hjulet drivs från en axel med två vevhandtag via kedja och drev. Sågklingans spänning regleras genom att övre hjulet höjes eller sänkes med en gängad träskruv. Klingan har vid sågbordet styrning i två ledder likt en modern bandsåg. Stödarmen fixeras med träkil.

Brukaren och tillverkaren Algot Pettersson, Ulvsmåla, Backaryd socken, använde sågen under 1920-talet för att tillverka möbler åt sig själv, bl a ett skrivbord och en sekretär. Barn hjälpte till att dra sågens vev. Enligt uppgift av givaren gjorde Algot fina saker.

Bandsågen är ett av museets cirka 60 000 föremål och kan beskådas i Blekinge museums nya föremålsmagasin på Rosenholm ca 7 km från Karlskrona centrum. Målsättningen med det nya magasinet är att det ska bli ett öppet och tillgängligt museimagasin för alla samt att gestalta museimagasinet så spännande och tillgängligt som möjligt på föremålens villkor.

Föremålsmagasinet på Rosenholm i Karlskrona har öppet för besökare varje onsdag eftermiddag samt en lördag i månaden.Denna sida är visad 2701 gånger.

Visa karta

Denna berättelse är skapad av:
Ola Hallqvist, 2013-06-01
Redigerad, 2013-08-22