Rued Langgaard i Kyrkhult
Den här kortberättelsen handlar om en kompositör som fått inspirationen till några av sina vackraste stycken i Blekinge:
Den danske kompositören Rued Langgaard var en besvärlig typ. Han stred för sitt konstnärsideal och för sin uppfattning om musik. Hela sitt liv, han levde mellan 1893 och 1952, tillbringade han som kompositör i skuggan av den store Carl Nielsen, vars musik han avskydde.
Idag anses Rued Langgaard vara dansk musiks stora förbisedda geni under 1900-talet.
Inledningen till Rued Langgaards korta sjätte stråkkvartett, Rosengårdsspel, bygger på en svensk folkvisa. Och hör du unga Dora, vill du gifta dig i år... Det inte många vet är att den Rosengård som Langgaard låtit sig inspireras av, i detta och andra musikstycken, ligger i Blekinge, närmare bestämt i Kyrkhult. Och Dora, det var en flicka som han var förälskad i när han som ung man bodde i Kyrkhult sommaren 1913.
Rued Langgaard föddes i Köpenhamn 1893. Snart nog blev hans stora musikaliska begåvning upptäckt. Han debuterade i konsertsammanhang som organist vid 11 års ålder år 1905 i närvaro av bland annat den norske kompositören Edvard Grieg. 1913 var det premiär för hans första symfoni, i Berlin. Men sedan dalade hans stjärna. Langgaard passade inte in i sin tids musikliv - han avskydde den modernistiska musik som representerades av hans ärkerival, den framgångsrike Carl Nielsen. Trots motgångar fortsatte Rued Langgaard att komponera hela livet och han har bland annat skrivit 16 symfonier.
Hur hamnade då den unge förhoppningsfulle mannen i Kyrkhult? Jo, han kom förstås med sin familj som skulle till Tulseboda brunn och leva kurortsliv. Familjen Langgaard var i Kyrkhult första gången redan 1909. Sedan återvände man 1910, 1912 och 1913. På den här tiden bodde brunnsgästerna inackorderade eller hyrde hus. Den sista sommaren, 1913, bodde familjen i Rosengården. Huset finns kvar, men kallas inte så av särskilt många idag. Och inte många blekingar känner till att det bott en ung svärmisk kompositör i Kyrkhult. Jan Ottosson i Kyrkhults hembygdsförening känner dock till lite om Rued Langgaard, enligt en tradition som levt kvar länge, kunde det hända att den 20-årige Langgaard, redan en fullfjädrad kompositör kunde ses rusa hem från skogspromenaden. Han hade plötsligt fått en musikalisk ingivelse och skulle hem och komponera.
Kyrkhult var musikaliskt inte någon vit fläck på kartan. Här levde och verkade Otto Nilsson, kantor och brorson till den stora svenska sångerskan Kristina Nilsson. Otto Nilsson och Rued Langgaard kan säkerligen ha haft musikaliska samtal ljusa sommarkvällar. Och Kristina Nilsson själv framträdde förresten i Kyrkhult ibland och det är inte helt omöjligt att Langgaard har hört henne. Själv har han spelat orgel i Kyrkhults kyrka, men tyvärr vet man inte vilka stycken han framförde.
Denna sommar 1913 skulle senare framstå som Langgaards sista lyckliga sommar. Vintern 1914 dog nämligen hans far, och därmed var det slut på de långa ferierna i familjens sällskap. Dessutom förälskade han sig i en ung flicka, Dora, något som senare inspirerade till just den sjätte stråkkvartetten, Rosengårdsspel. Det finns också en svit sånger för kör som heter Rosengårdsvisor.
Denna sida är visad 5183 gånger.
Denna berättelse är skapad av:
Ingemar Lönnbom, 2013-11-28
Redigerad, 2013-11-28
Mer info:
Officiell Langgaard-sida.