LOGGA IN
OM ROTBYGD

Gösta
Gösta "Snoddas" Nordgren, född 30 december 1926 i Arbrå norr om Bollnäs, död 18 februari 1981, då bosatt i Ljusne söder om Söderhamn, var en svensk sångare, flottare och bandyspelare.

Snoddas I Spjutsbygd

Snoddas uppträdde en kväll i Spjutsbygd.

Kvällen då Snoddas skulle komma öppnade parken klockan 19, men redan klockan 17, då Lennart Olsson kom dit för att förbereda kvällens evenemang, väntade 300 personer utanför på att få komma in. Eftersom de tvingades öppna tidigare tog allt de köpt in till försäljning slut redan klockan 21. Då fick Lennart Olsson i ilfart fara till handlaren i byn och länsa hans hyllor, givetvis mot betalning. - För att locka hit Snoddas körde jag bil till Stockholm och kontaktade hans manager Torsten Adenby. Jag fick honom att skriva kontrakt för tre framträdanden. Snoddas talade om att de inte hittade till festplatsen utan Lennart Olsson kom överens med dem att han skulle möta dem i Torsås. Snoddas skulle uppträda klockan 23 en söndag. På söndagar fick festplatser bara ha öppet till klockan 23. ag blev tvungen att kontakta Landsfiskalen i Torsås för att söka tillstånd för längre öppethållande i parken till midnatt. Reaktionen från honom blev då: ”Snoddas, kan han vara något att höra?". Efter en längre övertalning lyckades jag få tillståndet.

Till råga på allt blev Snoddas försenad. Då han väl kom till Spjutsbygd kunde han inte ta sig fram till dansplatsen, för vägen var för smal för hans breda amerikanare så Snoddas fick gå sista biten. Framträdandet började strax innan midnatt och drog ut på tiden men som tur var dök inte Landsfiskalen upp utan det hela slutade lyckligt.

VI höll på att räkna intäkterna för kvällen då strömmen plötsligt försvann i hela parken . Någon hade kastat en cykel på proppskåpet. Vi misstänkte genast att det var rånare i farten eftersom vi slagit kassarekord. Alla hade lämnat in sina kassor, utom den vid entrén till parken. Eftersom de inte kom och lämnade in pengarna gick vi ut för att hämta dem. Vi hade ficklampa med oss och lyste in i kuren bankade på dörren men ingen svarade. Flickorna i kuren var livrädda och först när vi ropade deras namn och talade om vilka vi var vågade de öppna dörren.

Den första utedansbanan i Tving låg mycket naturskönt i en björkdunge ner mot Nättrabyån. Tågen på Krösnabanan passerade precis nedanför. Den fanns till mitten av 1950-talet. Tvings Folkets Hus- och park uppfördes 1932. Den danslokalen byggdes av rivningsvirke från Marieberg. Den allmäna dansen började 1957 och den första artisten som besökte parken samma år var Siw Malmkvist Det var dans varje lördag till tre orkestrar, en orkester spelad övervåningen och två orkestrar spelade non-stop i den nedre lokalen.

 
 

 



Denna sida är visad 5206 gånger.

Visa karta

Denna berättelse är skapad av:
Kerstin Isgren, 2013-09-09
Redigerad, 2013-09-09 11:17:09