När fryshuset stängdes av
Innan det blev standard att ha frysskåp eller frysbox, fanns det särskilda “fryshus”, ofta byggda av fryshusföreningar som bildats enbart för att bygga och driva en sådan byggnad. Där hade de olika andelsägarna varsitt rejält frysfack där de kunde placera matvarorna som skulle frysas in. Fryshuset på Norralångö byggdes 1957.
Det var paret Ingegerd och Arne Friberg som tryckte på mest för att fryshuset skulle byggas. Ekonomin ordnades genom att man tog upp ett banklån som alla föreningsmedlemmar gick i borgen för. Föreningen hyrde parkmark i sluttningen ner mot vattnet och fick skriva på ett kontrakt att marken skulle återställas om verksamheten skulle upphöra. Räntekostnaden för lånet ingick i den årsavgift man betalade. Fackinredningen och frysmaskineriet levererades av en firma från Backaryd, själva huset byggdes av en lokal byggfirma. Antalet frysfack var 56 och dessutom fanns fyra större infrysningsfack.
Fryshuset blev snabbt populärt eftersom man kunde passa på och köpa mycket när varorna var billiga. Trots att frysskåpen blev allt vanligare i hemmen levde fryshuset på Norralångö vidare. År 1989 sattes ett nytt frysmaskineri in i huset. Men år 2003 var det uppenbart att bäst före-datum var nått. Nu visade det sig att det skulle bli mycket dyrt att riva det välbyggda huset, så föreningen såg sig om efter en annan lösning på problemet.
Lyckeby kylservice åtog sig i alla fall att ta hand om inkråmet i anläggningen och återvinna det miljöfarliga freonet. Riksbyggens karlskronakontor köpte byggnaden i befintligt skick för att använda till förråd och serviceverksamhet. Därmed kunde fryshusföreningen upphöra utan att delägarna tvingades skjuta till några nya pengar.
Den sista åtgärden blev en högtidlig stängning av fryshuset. Föreningen hade låtit tillverka en glänsande informationskylt i metall som sattes upp på byggnaden. Den 14 juni 2003 kallade man pressen till en liten ceremoni, där strömmen till de nu tomma frysfacken skulle stängas av. Det gjordes förstås av Ingegerd Friberg, som en gång varit med om att starta föreningen, hon fick också äran att avtäcka minnesskylten.
Denna sida är visad 2523 gånger.
Denna berättelse är skapad av:
Ingemar Lönnbom, 2013-03-21
Redigerad, 2013-04-03